Sütemények





ÉDESANYÁK, NAGYMAMÁK és NAGYNÉNIK  RECEPTJEI




CUKOR SZALÁMI
30 dkg háztartási keksz
2 evőkanál kakaó
2 egész tojás
15 dkg dió
15dkg vaj
30 dkg cukor
1 dkg mazsola
Összegyúrjuk majd szalámi formára formáljuk és fóliába tekerjük.
Hűtőszekrényben pihentetjük. Úgy szeleteljük mint a szalámit.....







KÓKUSZOS KIFLI
 250 dkg vaj, 5 kanál cukor, 1 vaníliás cukor, 30dkg liszt, 1 tojás, 10-15 dkg kókuszliszt.
A hozzávalókat össze gyúrjuk, pihentetjük majd elnyújtjuk. Kiszaggatjuk kör alakú formával.
Kis kifliket formázunk a körlapokból. Tepsibe rakjuk majd megsütjük.


HERŐCE
30 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 1 kanál cukor, 1 kanál vaj, kevés rum,félcsomag sütőpor
tejföl amennyit felvesz a tészta A hozzávalókat összedolgozzuk, fél centire nyújtjuk, derelyevágóval négyzetekre vágjuk, majd bemetsszük a négyzeteket, a szélüket befordítjuk, és forró olajban azonnal kisütjük.

7 KANÁL : )  7 kanál liszt, 7 tojás, 7 kanál dió, 7 kanál cukor, citromhéja, sütőpor kikeverjük majd sütőben kb 150 fokon megsütjük. Krém: 7 kanál tejet 7 kanál cukorral összefőzünk, kevés kakaót és margarint teszünk bele.A megsütött lapot felvágjuk és a krémmel megtöltjük






TECA KARÁCSONYI LINZERJE

Azt hiszem az egyik legdrágább linzer amit ismerek, amiről eddig tudok amiről eddig olvastam vagy hallottam, még is ezt készítem minden évben Karácsonykor és egyéb Ünnepkor. Édesanyám  a nagymamám testvérétől tanulta aki mindenki Keresztmamája volt a családban. A neve Teréz volt, de mindenki csak "Öregkörösztnek" hívta még az is akit nem is ő keresztelt meg.....Íme a linzer!
A hozzávalók: 1kg liszt, 1/2kiló vaj, 30 dkg porcukor, 1 egész tojás, 8 tojás sárgája, 2 sütőpor
Az alapanyagokat összegyúrjuk,  majd egy órára hideg helyre tesszük pihenni.A tésztát elnyújtjuk, szórhatunk rá apróra vagdalt diót majd a különböző nagyságú és formájú szaggatókkal kiszaggatjuk, tepsire helyezzük majd megsütjük. Ha a tészta kihűlt akkor finom házi lekvárral összeragasztjuk a linzereket .


















DUPLACSOKIS MUFFIN
Száraz anyag: 25 dkg lisztet összekeverek 2 teáskanál sütőporral, 1 teáskanál szódabikarbónával, 17,5 dkg finom szemű kristálycukorral, 2 evőkanál átszitált kakaóporral és 15 dkg csokipasztillával. Nedves anyag: 2,5 dl tejet összekeverek 1 dl semleges ízű étolajjal, 1 teáskanál vanília kivonattal és 1 tojással. A száraz anyagba beleforgatom a nedves anyagot (nem kell teljesen kikeverni, maradhat csomós). Muffin formába adagolom, a tetejét megszórom csokipasztillával és forró sütőben megsütöm.  / Nigella /



MURUC
Hozzávalók: 3 tojás, 3 pohár kefir, 3 pohár liszt, 2 pohár cukor, 1 pohár étolaj,
2 pohár kókusz reszelék, 1,5 kiskanál szódabikarbóna, 3 evőkanál kakaó.

Ezeket összekeverni és olajozott, lisztezett tepsiben megsütni.
Ha kihűlt, lekvárral megkenni és megszórni vastagon kókusz reszelékkel!

A legfinomabb süteményt Erdélyben lányoméknál ettem! A málnát ők szedték a hegyen,
és abból készítette Ildikóm a finom házi málnalekvárt!






BOCI SZELET
Hozzávalók:11 evőkanál kristálycukor,11 evőkanál étolaj, 15 evőkanál tej, 15 evőkanál liszt,
2  evőkanál kakaópor,  4  tojás, 1  csomag sütőpor.

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalókat. A legvégén a habbá vert tojásfehérjét.
Zsírozott, lisztezett közepes nagyságú tepsibe tesszük.
Fél kg túrót elkeverünk 4 evőkanál grízzel, egy egész tojással, 20 dkg kristálycukorral és 1 csomag vaníliás cukorral. Kiskanállal gombócokban a tepsiben lévő tésztára rakjuk.
Ami természetesen belesüllyed, és sütés után − ha kihűlt −  felvágva tarka lesz, mint a boci.






A legfinomabb TúróRudi Torta

Hozzávalók
– 190 g vaj
– 190 g jó minőségű étcsokoládé
– 3 nagy tojás
– 1 evőkanál vaníliakivonat
– 250 g finom szemű kristálycukor
– 115 g finomliszt
– 1 kávéskanál só

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy kisebb tepsit sütőpapírral. A vajat és az összetördelt csokit vízgőz fölött olvasszuk össze, majd hűtsük ki. Egy tálban keverjük ki tojást, a vaníliaaromát és a cukrot, legyen jó habos. Egy másik tálba mérjük ki a lisztet, és keverjük hozzá a sót. Ha a csokis massza lehűlt, keverjük hozzá a tojásos-cukros masszát, míg egyneművé válik, majd adjuk hozzá a lisztet – és ha szeretnéd, a diót is. Kanalazzuk a tepsibe. Kb. 25 percig süssük. Ellenőrizzük!

 Túrókrém: 

A 50 dkg  túrót bele kell tenni egy tálba, ráönteni a 2 deci hideg tejszínt(lehet felverve is), 1 dl tejfölt,  citromhéjat pici lével, hozzáadni az 1 evőkanál gelatin port.. Fakanállal jól összekeverni, és legvégén hozzáadni a cukrot ízlés szerint.(20-25dkg)


Az  eredeti brownie tészta
150 g liszt
100 g kesudió
44 g sütőpor
150 g 70%-os étcsokoládé
180 g vaj
280 g kristálycukor, vagy barnacukor
1 rúd vanília
3 db tojás
1 csipet só

Elkészítés

1. Sütőt előmelegítjük 180 C  fokra

2. A csokit és a vajat olvasszuk fel

3.Az összeaprított  kesudiót , a lisztet és a sütőport összekeverjük.

4. Keverjük a csokis részhez a cukrot, és a vaníliarúd kikapart magjait, valamint a csipet sót.

5. Részletenként keverjük a tojást, majd utána a lisztes részt a cukros masszába.

6. 30 percen át sütjük 180 C-on, légkeverés nélkül.

7. Kisülés után hagyjuk teljesen kihűlni, majd hűtőben pihentessük egy napot, utána szeleteljük