Befőzések


5 kg eper
2,5 kg cukor
Dr Otker 2:1 zselésítö
Citromlé

Az első lépés a befőttes üvegek előkészítése: Válogatott érdekes alakú, különböző
formájú kisméretű üvegeket használok. A legnagyobb sterilitás érdekében a mikrót is segítségül hívom. Az alaposan elmosott és elöblített üvegekbe kicsi vizet rakok, be
helyezem a mikróba és pár percre bekapcsolom így főzöm ki az üvegeket.
Majd az üvegekből kiöntöm a vizet és jól kicsepegtetem egy tiszta konyharuhán.

A befőzés: Az előkészített, megmosott epret a "Zepter" fazékba helyezem és ráöntöm a zselét és összekeverem. Miután egyet rottyant, elzárom és hozzáadom a cukrot és 5 percig főzöm.
Közben a krumpli nyomóval egy kicsit megnyomkodom itt-ott. Szeretem ha marad egy két darabos eper is benne.


Ha meghűlt a lekvárom egy kis citromlevet adok hozzá. Kellemesebb lesz az íze és könnyebben szilárdul majd meg. A befőttes üvegeket egy kis vízzel teli lábosba öntöm és a tűzhelyre teszem. A forró üvegekbe rakom a lekvárt, celofánt és a csavaros tetőt ráhelyezem és mehet az előkészített meleg takaró közé vagy is a dunsztba pár napra.