Levesek

Eperleves
Hozzávalók: 50 dkg eper, 1 l víz, 1 dl vörösbor, 1.5 dl tejszín, 1/2 cs vaníliás pudingpor
1 db citrom, szegfűszeg, fahéj,reszelt citrom héj, citromlé,
cukor(v. édesítő szer) 1 cs vaníliás cukor, só

A vízbe beleteszem a szegfűszeget, fahéjat, reszelt citrom héjat, citromlét és a cukrot, majd 10 percig főzöm, majd leszűröm.A megmosott és feldarabolt epret beleteszem, és párpercig még főzöm. Majd leturmixolom.
A tejszínt simára keverem a pudingporral és állandó keverés mellett a levesbe csorgatom.
A levest jól kiforralom,majd hozzá keverem a bort és még egyszer kiforralom.
Ezután beleöntöm a bort és szintén jól kiforralom, majd leveszem a tűzről.
Kihűtöm, tálalakba rakom, díszítem félbevágott eperszemekkel. Majd tálalom.




Finom és egyszerű Eperkrémleves

Hozzávalók 2-3 adagra: 25 dkg eper,4 púpozott ek Tejföl,1,5 dl tejszín,1 dl tej
egy marék citromfű  egy fél citrom héja és egy cikk leve ízlés szerint cukor/méz/édesítő

Elkészítés:Az epret és a citromfüvet robotgépben/turmixgépben pépesítjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól összeturmixoljuk.Azonnal is fogyasztható, ha hideg hozzávalókból dolgoztunk, de jól behűtve még finomabb.Tálaláskor egy jó evőkanálnyi keményre felvert, ízesítetlen tejszínhabbal vagy akár créme fraiche-sel tálaljuk és "levesbetétnek" darabolt epret teszünk bele.



Gombóc leves

Hozzávalók:

    1 fej vöröshagyma
    1 db sárgarépa
    1 db petrezselyem
    1 gerezd fokhagyma
      petrezselyemzöld és egy kis zellerlevél
      pirospaprika, só, fekete bors
      paradicsom, zöld paprika
      étolaj

 Gombóchoz:

      25 dkg burgonya
      7-8 dkg finomliszt
      egy evőkanál olaj
      1 tojás
      só

Elkészítés

A burgonyát nagyobb kockára vágva kb 1 liter sós vízben feltesszük főni. Ha megfőtt, leszűrjük egy lábosba a levét, mert ezt használjuk fel a leves készítésénél. A burgonyát áttörjük és hagyjuk kihűlni. A leveshez a hagymát apróra vágjuk és kevés olajon pároljuk, közben hozzátesszük az apró kockára vágott répát. A zöldséget kicsit tovább kell párolni, majd szórjuk ételízesítővel és beletesszük az apróra vágott fokhagymát is. Megszórjuk pirospaprikával és felengedjük a félretett burgonyalevével. Ha nem elég, vízzel kell pótolni. Ízesítjük sóval, borssal /nyáron 1 paprikát és 1 paradicsomot lehet beletenni és készre főzni/. A kihűlt burgonyához hozzáadjuk a lisztet, tojást, zsírt, sót, borsot. Jól összegyúrjuk. Kis gombócokat formázunk belőle és a még forrásban lévő levesbe tesszük. Lassú tűzön készre főzzük kb. 10 perc alatt.




2 megjegyzés:

  1. Nincs egy jó burgonyagombóc leves recepted? Mondjuk egy olyan ahol előtte a vízben a burgonya gombócnak való burgonya főtt?

    VálaszTörlés